Vochtigheidsniveaus

Nu weet je dat je je luchtvochtigheid moet verlagen – maar hoe doe je dat?

1. Gebruik uw airconditioner

Uw airconditioner helpt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, omdat hij koelere lucht binnenlaat en tegelijkertijd warme, vochtige lucht verwijdert.
Houd de luchtvochtigheid onder controle door uw airconditioner af te stemmen en regelmatig het filter te vervangen. Alles wat de luchtstroom beperkt of ervoor zorgt dat uw airconditioner niet meer werkt, is geen vriend voor u.

2. Maak actief gebruik van uw afzuig- / ventilatoren

Gebruik je ventilatoren als je doucht of kookt boven een hete kachel.
Hoewel u ze normaal gesproken uitschakelt nadat u klaar bent met uw activiteiten, moet u ze wat langer laten aanstaan. Dit zal een grote hulp zijn bij het verminderen van de luchtvochtigheid binnenshuis.

3. Neem koelere douches

Warme douches = vochtige lucht.
We houden net zoveel van warme douches als de volgende persoon, maar ze zijn in dit scenario de vijand van thuiscomfort.
We zeggen niet dat je moet overschakelen naar ijsbaden. Door de temperatuur van uw douches slechts een paar graden te verlagen, voegt u minder stoom toe aan de lucht, wat de luchtvochtigheid ten goede komt.

4. Repareer lekkende leidingen

Het laatste dat u wilt doen als u de luchtvochtigheid binnenshuis probeert te verlagen, is vocht toevoegen. Dat is precies wat lekkende leidingen en kranen zijn.
Verhelp eventuele lekken en wikkel uw blootliggende leidingen in isolatoren – dit voorkomt condensvorming. Tekenen van lekken zijn onder meer bevlekte gipsplaat, natte plekken en onregelmatige waterrekeningen.

5. Houd uw dakgoten schoon

Dakgoten zijn vaak de oorzaak van waterlekkage binnenshuis, wat verschrikkelijk is voor zowel uw huis, uw luchtvochtigheid als uzelf.
Het is belangrijk dat u uw dakgoten schoonmaakt en dat uw regenpijp van uw huis af wordt gericht en ten minste 1,8 meter lang is.

6. Droog uw wasgoed buiten

De meesten van ons hebben kleding die we niet in de droger kunnen stoppen. In de winter gebruiken we binnen droogrekken. Maar in de zomer zullen al die vochtige kleren je huis alleen maar vochtiger maken.
We raden aan om uw kleding buiten aan een droogrek of waslijn te hangen. Voordat u dit doet, moet u de statuten van uw buurt controleren – er kunnen enkele beperkingen van kracht zijn.
Als u kleding binnenshuis moet drogen om te drogen, kunt u een luchtontvochtiger aanschaffen. Voor elke woning met kelder is dit een aanrader.

Droog uw wasgoed buiten

7. Koop een luchtontvochtiger

De meest onfeilbare manier om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is door een luchtontvochtiger te kopen.

Luchtontvochtigers passen precies in de luchtbehandelingsmachine van uw oven en verwijderen vocht uit de lucht terwijl deze erdoorheen stroomt.
Als die lucht je bereikt, is het droog en koel – precies zoals we het graag hebben in de zomer.
Het beste gedeelte? U hoeft uw airconditioner eigenlijk veel minder te gebruiken, omdat hij nu helpt om de luchtvochtigheid laag te houden. Dat betekent dat er minder geld wordt uitgegeven aan koelingsrekeningen.

8. Verplaats uw kamerplanten

Verplaats uw kamerplanten

Planten zijn levendig en mooi, maar ze geven wel een behoorlijk deel van het vocht af. Als uw huis veel kamerplanten heeft, kan dit ervoor zorgen dat uw luchtvochtigheid stijgt.
We raden een tijdelijke verhuizing aan naar een enkele goed geventileerde kamer of naar een plek buiten.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *