Huisluchtfilter

Basisprincipes Luchtfilter

Huisluchtfilters (ook wel ovenfilters genoemd) houden de spoelen en warmtewisselaars op het verwarmings- en airconditioningsysteem schoon. Vervuilde batterijen en warmtewisselaars zorgen ervoor dat het systeem harder werkt. Houd het filter schoon, en het zal de levensduur van uw verwarmings- en airconditioningunit helpen verlengen.

Deze filters reinigen ook de lucht die u en uw gezin inademen. De verscheidenheid en het aantal deeltjes in de lucht van uw huis hangt af van hoeveel mensen en huisdieren er in huis wonen en wat voor soort activiteiten daar plaatsvinden. Mensen met allergieën of astma moeten extra ijverig zijn om de luchtfilters in huis schoon te houden.

Afhankelijk van het type zijn filters in staat huisstofmijtresten, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren, rook, bacteriën, stof, pollen en meer op te vangen.

Het belangrijkste om te onthouden over luchtfilters voor thuis: vervang ze regelmatig. Zelfs een hoogwaardig filter kan zijn werk niet goed doen als het verstopt is met een dikke laag deeltjes. Het is de bedoeling dat verschillende filters met verschillende tussenpozen worden vervangen, maar één keer per maand is een normaal tijdsbestek. Gloednieuwe huizen, evenals huizen waar verbouwingen of verbouwingen plaatsvinden, zullen vaker filtervervangingen nodig hebben om het extra stof en residu in de lucht te compenseren.

 Huisluchtfilter
Luchtfiltertypen: grootte, vorm, materiaal en stijl

Twee geplisseerde Filtrete microallergene luchtfilters. Het eerste dat u moet weten, is de grootte van uw luchtfilter. Controleer gewoon het bestaande filter om de afmetingen te krijgen. Er is niets erger dan denken dat je het weet, en dan naar de winkel gaan en een blanco teken maken. De meeste filters voor verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) in woningen zijn 2,5 cm dik, maar sommige huizen hebben filters tot 10 cm nodig vanwege het volume van de lucht die in huis circuleert.

Er zijn verstelbare filters beschikbaar voor niet-standaard ventilatieopeningen. Er zijn ook speciale maten en vormen van filters beschikbaar voor kamerairconditioners, registeropeningen en retourroosters in de vloeren, wanden en plafonds.

Er zijn verschillende materiaalkeuzes en stijlen om uit te kiezen bij het kopen van een huis- of luchtfilter. De prestaties worden beïnvloed door de grootte en dichtheid van het gebruikte materiaal, evenals door de grootte en het volume van de deeltjes die worden gefilterd. De goedkoopste filters hebben een laag vezels (meestal glasvezel), in sommige gevallen bedekt met een honingraatvormig rooster.

Geplooide filters zijn efficiënter omdat de plooien een groter oppervlak bieden om deeltjes op te vangen. Veel vouwfilters zijn elektrostatisch geladen om microscopisch kleine deeltjes aan te trekken en vast te houden. Herbruikbare filters zijn gemaakt van materiaal dat kan worden schoongespoeld met water.

Luchtfilter MERV- en MPR-classificaties

De meeste filters zijn gelabeld met een Minimum Efficiency Reporting Value (MERV) -classificatienummer, dat het vermogen van een filter meet om deeltjes met een grootte van 3,0 micron tot 10,0 micron op te vangen. Een luchtfilter voor woningen heeft gewoonlijk een MERV-classificatie van 1 tot 12. Hoe hoger de MERV-classificatie, hoe efficiënter het filter is en hoe meer deeltjes het kan filteren. MERV is een classificatie volgens de industriestandaard, dus het kan worden gebruikt om filters van verschillende bedrijven te vergelijken. Sommige fabrikanten hebben ook hun eigen beoordelingssystemen.

Microparticle Performance Rating (MPR) is een voorbeeld van een leverancierspecifiek beoordelingssysteem. MPR is een maat voor het efficiënt afvangen van fijnstof, zoals bacteriën en rook. Net als bij MERV duidt een hoger getal op een hogere efficiëntie.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *