Vochtigheid In Huis

Binnenvochtigheid en vochtigheid

Vocht en vochtigheid in huis beheersen wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak. Activiteiten zoals koken, baden, kleding drogen en afwassen voegen vocht toe aan de lucht. Sommige verwarmingstoestellen, zoals niet-geventileerde aardgas- of kerosinemodellen, verhogen ook de vochtigheid in uw huis. Tijdens de winter zijn ramen, muren en deuren die niet goed geïsoleerd zijn, veelvoorkomende koele oppervlakken. Ongeïsoleerde koudwaterleidingen zijn voorbeelden van koele oppervlakken in de zomer. Druppels kunnen zich op deze oppervlakken ophopen en naar de muren, ramen en structurele componenten lopen, waardoor ze rot en afbladderende verf veroorzaken en een goede omgeving bieden voor schimmel- en meeldauwgroei.

Beheersing van vocht binnenshuis

Als u ziet dat vocht zich ophoopt, droog het dan onmiddellijk af en los de oorzaak van het probleem op. Twee basiselementen voor het beheersen van vochtophoping zijn het minimaliseren van koele oppervlakken en het verminderen van vochtigheid.

Stormdeuren en ramen minimaliseren koele oppervlakken in de winter door het interieur te scheiden van koude buitenlucht. Ramen met dubbele en driedubbele beglazing isoleren ook het binnenglas tegen de kou. Naast het verminderen van vocht, zal het toevoegen van deze verbeteringen uw huis het hele jaar door energiezuiniger maken. Let ook op raambekleding. Door in de winter gordijnen en jaloezieën te openen, kan de warmte het binnenglas bereiken. Er kan wat condensatie optreden, maar door de verbeterde circulatie is er minder kans op ophoping. Isolerende koudwaterleidingen elimineren een algemeen koel oppervlak bij warm weer. Met rechte en schuine moffen kunt u isolatie op uw leidingen aanbrengen – schuif de moffen gewoon op en dicht de sleuven en verbindingen af ​​met ducttape.

Uw verwarmings- en koelsystemen kunnen ook helpen om het vocht in huis onder controle te houden. Gas- en elektrische ovens verminderen de luchtvochtigheid met droge hitte. Airconditioning verlaagt het vochtgehalte in de lucht terwijl deze afkoelt. Houd registers open en gedeblokkeerd om een ​​goede luchtstroom mogelijk te maken, en laat de systemen regelmatig inspecteren en onderhouden om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Breeuwen en tochtstrippen verbeteren de energie-efficiëntie en voorkomen dat vochtige lucht een huis binnendringt, maar ze verminderen ook de luchtuitwisseling waardoor vocht het huis uit kan. Afzuigventilatoren in de badkamer, drogerafvoer en keukenafzuigkappen met luchtkanalen die naar buiten ventileren, verwijderen vocht dat door activiteiten als douchen, baden, drogen van kleding, afwassen en koken ontstaat. Houd de apparaten vrij van stof, pluisjes, vet of iets anders waardoor ze niet efficiënt kunnen werken.

Andere eenvoudige manieren om luchtvochtigheid te verminderen zijn:

  • Potten afdekken tijdens het koken, indien mogelijk
  • De kamerdeuren open laten om een ​​goede luchtcirculatie mogelijk te maken
  • Brandhout buiten opslaan

Aquaria afdekken

Als een hoge luchtvochtigheid een probleem is dat niet met andere methoden kan worden verholpen, verwijdert u vocht uit de lucht met een luchtontvochtiger. Ze zijn effectief in wasruimtes, kelders, badkamers en elke kamer zonder airconditioning of met een slechte luchtcirculatie. Zoek naar ENERGY STAR®-gekwalificeerde modellen, die minder energie verbruiken dan conventionele ontvochtigers.

Aquaria

Andere overwegingen met betrekking tot vocht

Gable Power Vent.

Vocht in huis is niet altijd zo duidelijk als water dat op een raam valt. Als u andere plaatsen kent waar het zich kan ophopen, kunt u problemen voorkomen.

Slechte ventilatie op een zolder kan leiden tot condensatie, waardoor schimmelgroei in de raamelementen van het huis wordt bevorderd. Dit kan de structurele integriteit van uw huis aantasten. Houd de ventilatieopeningen uit de buurt van isolatie en zorg voor voldoende luchtstroom. Zie Ventilate Your Home voor ideeën om de luchtcirculatie in uw huis te verbeteren.

Een afgesloten, ongebruikte haard zorgt voor kans op vochtproblemen. Als er geen lucht in de haard circuleert, kan condensatie zich ophopen op de muren en in het metselwerk trekken. Zorg ervoor dat er wat lucht door de haard kan stromen, maar dat er geen regen in kan komen.

Lage Luchtvochtigheid

Luchtbevochtigers verhogen de vochtigheid in de lucht in een veilige waterdampvorm om uw huis gezond en comfortabel te maken. Heeft u te maken met een van de onderstaande problemen? Als dat het geval is, kan een luchtbevochtiger nuttig zijn voor u en uw gezin.

Gezondheid

Droge lucht in uw huis kan ademhalingsproblemen veroorzaken of verergeren, neusgangen uitdrogen en u vatbaarder maken voor verkoudheid of griep. Hoewel het winterweer vaak de schuld krijgt van deze problemen, is een andere belangrijke oorzaak de droge lucht die wordt geproduceerd door kunstmatige verwarming. Door uw huis te bevochtigen om het juiste vochtgehalte te krijgen, kunnen deze symptomen worden verlicht. Een relatieve vochtigheidsgraad van 30-50 procent wordt als het beste beschouwd.

Andere problemen

Statische elektriciteit is een direct gevolg van droge lucht. Het veroorzaakt niet alleen pijnlijke schokken, maar kan ook computers en andere elektronische apparatuur beschadigen.
Hardhouten vloeren verliezen vocht en trekken samen als de lucht in huis extreem droog is. Hierdoor kan de vloer bij de naden gaan scheiden.
Kamerplanten hebben last van uitdroging door een lage luchtvochtigheid.
Behang kan aan de randen afbladderen als de lucht in huis te droog is.

Andere problemen

Soorten luchtbevochtigers

Houd bij het kiezen van een luchtbevochtiger rekening met de aanschafprijs, bedrijfskosten en onderhoudskosten van het toestel. Sommige modellen verbruiken meer energie dan andere, dus het is belangrijk om een ​​model te kiezen dat bij je huis en budget past. Enkele van de meest populaire soorten luchtbevochtigers worden hieronder vermeld:

  1. Warme-mistbevochtigers gebruiken een verwarmingssysteem om een ​​warme, schone mist in de lucht te laten ontsnappen. Dit type luchtbevochtiger heeft de neiging de kamer enigszins te verwarmen. U kunt ook medicatie aan de lucht toevoegen met een warme mistbevochtiger. En aangezien de stoom wordt afgekoeld voordat deze de machine verlaat, is er geen risico op stoomverbranding. Het verwarmingselement moet worden gereinigd volgens de instructies van de fabrikant om opbouw van minerale afzettingen te voorkomen.
  2. Stoomverdampers gebruiken twee elektroden om water in stoom om te zetten. De damp verlaat de unit en voegt vocht toe aan het huis. Bij sommige modellen kunt u medicatie in de lucht toevoegen. De elektroden moeten worden gereinigd volgens de instructies van de fabrikant om opbouw van minerale afzettingen te voorkomen.
  3. Koele mist-luchtbevochtigers werken op twee manieren. Waaierbevochtigers gebruiken een snel roterende schijf om water door een zeef te stuwen, waardoor waterdamp ontstaat. Verdampingsbevochtigers gebruiken een ventilator om lucht door een filter of lont die verzadigd is met water te verplaatsen. De lucht krijgt vocht terwijl het water in het filter verdampt, waardoor vocht aan een huis wordt toegevoegd in de vorm van een koele, onzichtbare mist. Het filter houdt ook mineralen en onzuiverheden uit het water vast. Veel mensen geven de voorkeur aan luchtbevochtigers met koele mist omdat ze, in tegenstelling tot verdampers en warme mist-luchtbevochtigers, geen verwarmingselement binnenin hebben.Luchtbevochtigers
  4. Luchtbevochtigers met koele mist worden aanbevolen door de American Academy of Pediatrics. Een tafelmodel is een goede keuze voor een kinderkamer. Bewaar het op een vlak oppervlak waar een kind niet bij kan en ververs het water regelmatig om schimmel- of bacteriegroei te voorkomen.
  5. Console-luchtbevochtigers werken als verdampingsbevochtigers om het hele huis te bevochtigen. Of je nu kiest voor een warme of koele mistluchtbevochtiger is een kwestie van persoonlijke smaak. Beide typen verhogen de luchtvochtigheid en maken uw huis comfortabeler. De Cool Mist-luchtbevochtiger is het meest effectief in het toevoegen van vocht aan de lucht: hij werkt sneller, maakt de kamer niet warm en gaat langer mee. Bovendien is er met een luchtbevochtiger met koele nevel geen risico op verbranding met heet water of stoom.
Huisluchtfilter

Basisprincipes Luchtfilter

Huisluchtfilters (ook wel ovenfilters genoemd) houden de spoelen en warmtewisselaars op het verwarmings- en airconditioningsysteem schoon. Vervuilde batterijen en warmtewisselaars zorgen ervoor dat het systeem harder werkt. Houd het filter schoon, en het zal de levensduur van uw verwarmings- en airconditioningunit helpen verlengen.

Deze filters reinigen ook de lucht die u en uw gezin inademen. De verscheidenheid en het aantal deeltjes in de lucht van uw huis hangt af van hoeveel mensen en huisdieren er in huis wonen en wat voor soort activiteiten daar plaatsvinden. Mensen met allergieën of astma moeten extra ijverig zijn om de luchtfilters in huis schoon te houden.

Afhankelijk van het type zijn filters in staat huisstofmijtresten, schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren, rook, bacteriën, stof, pollen en meer op te vangen.

Het belangrijkste om te onthouden over luchtfilters voor thuis: vervang ze regelmatig. Zelfs een hoogwaardig filter kan zijn werk niet goed doen als het verstopt is met een dikke laag deeltjes. Het is de bedoeling dat verschillende filters met verschillende tussenpozen worden vervangen, maar één keer per maand is een normaal tijdsbestek. Gloednieuwe huizen, evenals huizen waar verbouwingen of verbouwingen plaatsvinden, zullen vaker filtervervangingen nodig hebben om het extra stof en residu in de lucht te compenseren.

 Huisluchtfilter
Luchtfiltertypen: grootte, vorm, materiaal en stijl

Twee geplisseerde Filtrete microallergene luchtfilters. Het eerste dat u moet weten, is de grootte van uw luchtfilter. Controleer gewoon het bestaande filter om de afmetingen te krijgen. Er is niets erger dan denken dat je het weet, en dan naar de winkel gaan en een blanco teken maken. De meeste filters voor verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) in woningen zijn 2,5 cm dik, maar sommige huizen hebben filters tot 10 cm nodig vanwege het volume van de lucht die in huis circuleert.

Er zijn verstelbare filters beschikbaar voor niet-standaard ventilatieopeningen. Er zijn ook speciale maten en vormen van filters beschikbaar voor kamerairconditioners, registeropeningen en retourroosters in de vloeren, wanden en plafonds.

Er zijn verschillende materiaalkeuzes en stijlen om uit te kiezen bij het kopen van een huis- of luchtfilter. De prestaties worden beïnvloed door de grootte en dichtheid van het gebruikte materiaal, evenals door de grootte en het volume van de deeltjes die worden gefilterd. De goedkoopste filters hebben een laag vezels (meestal glasvezel), in sommige gevallen bedekt met een honingraatvormig rooster.

Geplooide filters zijn efficiënter omdat de plooien een groter oppervlak bieden om deeltjes op te vangen. Veel vouwfilters zijn elektrostatisch geladen om microscopisch kleine deeltjes aan te trekken en vast te houden. Herbruikbare filters zijn gemaakt van materiaal dat kan worden schoongespoeld met water.

Luchtfilter MERV- en MPR-classificaties

De meeste filters zijn gelabeld met een Minimum Efficiency Reporting Value (MERV) -classificatienummer, dat het vermogen van een filter meet om deeltjes met een grootte van 3,0 micron tot 10,0 micron op te vangen. Een luchtfilter voor woningen heeft gewoonlijk een MERV-classificatie van 1 tot 12. Hoe hoger de MERV-classificatie, hoe efficiënter het filter is en hoe meer deeltjes het kan filteren. MERV is een classificatie volgens de industriestandaard, dus het kan worden gebruikt om filters van verschillende bedrijven te vergelijken. Sommige fabrikanten hebben ook hun eigen beoordelingssystemen.

Microparticle Performance Rating (MPR) is een voorbeeld van een leverancierspecifiek beoordelingssysteem. MPR is een maat voor het efficiënt afvangen van fijnstof, zoals bacteriën en rook. Net als bij MERV duidt een hoger getal op een hogere efficiëntie.

Vochtigheidsniveaus

Nu weet je dat je je luchtvochtigheid moet verlagen – maar hoe doe je dat?

1. Gebruik uw airconditioner

Uw airconditioner helpt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, omdat hij koelere lucht binnenlaat en tegelijkertijd warme, vochtige lucht verwijdert.
Houd de luchtvochtigheid onder controle door uw airconditioner af te stemmen en regelmatig het filter te vervangen. Alles wat de luchtstroom beperkt of ervoor zorgt dat uw airconditioner niet meer werkt, is geen vriend voor u.

2. Maak actief gebruik van uw afzuig- / ventilatoren

Gebruik je ventilatoren als je doucht of kookt boven een hete kachel.
Hoewel u ze normaal gesproken uitschakelt nadat u klaar bent met uw activiteiten, moet u ze wat langer laten aanstaan. Dit zal een grote hulp zijn bij het verminderen van de luchtvochtigheid binnenshuis.

3. Neem koelere douches

Warme douches = vochtige lucht.
We houden net zoveel van warme douches als de volgende persoon, maar ze zijn in dit scenario de vijand van thuiscomfort.
We zeggen niet dat je moet overschakelen naar ijsbaden. Door de temperatuur van uw douches slechts een paar graden te verlagen, voegt u minder stoom toe aan de lucht, wat de luchtvochtigheid ten goede komt.

4. Repareer lekkende leidingen

Het laatste dat u wilt doen als u de luchtvochtigheid binnenshuis probeert te verlagen, is vocht toevoegen. Dat is precies wat lekkende leidingen en kranen zijn.
Verhelp eventuele lekken en wikkel uw blootliggende leidingen in isolatoren – dit voorkomt condensvorming. Tekenen van lekken zijn onder meer bevlekte gipsplaat, natte plekken en onregelmatige waterrekeningen.

5. Houd uw dakgoten schoon

Dakgoten zijn vaak de oorzaak van waterlekkage binnenshuis, wat verschrikkelijk is voor zowel uw huis, uw luchtvochtigheid als uzelf.
Het is belangrijk dat u uw dakgoten schoonmaakt en dat uw regenpijp van uw huis af wordt gericht en ten minste 1,8 meter lang is.

6. Droog uw wasgoed buiten

De meesten van ons hebben kleding die we niet in de droger kunnen stoppen. In de winter gebruiken we binnen droogrekken. Maar in de zomer zullen al die vochtige kleren je huis alleen maar vochtiger maken.
We raden aan om uw kleding buiten aan een droogrek of waslijn te hangen. Voordat u dit doet, moet u de statuten van uw buurt controleren – er kunnen enkele beperkingen van kracht zijn.
Als u kleding binnenshuis moet drogen om te drogen, kunt u een luchtontvochtiger aanschaffen. Voor elke woning met kelder is dit een aanrader.

Droog uw wasgoed buiten

7. Koop een luchtontvochtiger

De meest onfeilbare manier om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is door een luchtontvochtiger te kopen.

Luchtontvochtigers passen precies in de luchtbehandelingsmachine van uw oven en verwijderen vocht uit de lucht terwijl deze erdoorheen stroomt.
Als die lucht je bereikt, is het droog en koel – precies zoals we het graag hebben in de zomer.
Het beste gedeelte? U hoeft uw airconditioner eigenlijk veel minder te gebruiken, omdat hij nu helpt om de luchtvochtigheid laag te houden. Dat betekent dat er minder geld wordt uitgegeven aan koelingsrekeningen.

8. Verplaats uw kamerplanten

Verplaats uw kamerplanten

Planten zijn levendig en mooi, maar ze geven wel een behoorlijk deel van het vocht af. Als uw huis veel kamerplanten heeft, kan dit ervoor zorgen dat uw luchtvochtigheid stijgt.
We raden een tijdelijke verhuizing aan naar een enkele goed geventileerde kamer of naar een plek buiten.