Vochtigheid In Huis

Binnenvochtigheid en vochtigheid

Vocht en vochtigheid in huis beheersen wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koel oppervlak. Activiteiten zoals koken, baden, kleding drogen en afwassen voegen vocht toe aan de lucht. Sommige verwarmingstoestellen, zoals niet-geventileerde aardgas- of kerosinemodellen, verhogen ook de vochtigheid in uw huis. Tijdens de winter zijn ramen, muren en deuren die niet goed geïsoleerd zijn, veelvoorkomende koele oppervlakken. Ongeïsoleerde koudwaterleidingen zijn voorbeelden van koele oppervlakken in de zomer. Druppels kunnen zich op deze oppervlakken ophopen en naar de muren, ramen en structurele componenten lopen, waardoor ze rot en afbladderende verf veroorzaken en een goede omgeving bieden voor schimmel- en meeldauwgroei.

Beheersing van vocht binnenshuis

Als u ziet dat vocht zich ophoopt, droog het dan onmiddellijk af en los de oorzaak van het probleem op. Twee basiselementen voor het beheersen van vochtophoping zijn het minimaliseren van koele oppervlakken en het verminderen van vochtigheid.

Stormdeuren en ramen minimaliseren koele oppervlakken in de winter door het interieur te scheiden van koude buitenlucht. Ramen met dubbele en driedubbele beglazing isoleren ook het binnenglas tegen de kou. Naast het verminderen van vocht, zal het toevoegen van deze verbeteringen uw huis het hele jaar door energiezuiniger maken. Let ook op raambekleding. Door in de winter gordijnen en jaloezieën te openen, kan de warmte het binnenglas bereiken. Er kan wat condensatie optreden, maar door de verbeterde circulatie is er minder kans op ophoping. Isolerende koudwaterleidingen elimineren een algemeen koel oppervlak bij warm weer. Met rechte en schuine moffen kunt u isolatie op uw leidingen aanbrengen – schuif de moffen gewoon op en dicht de sleuven en verbindingen af ​​met ducttape.

Uw verwarmings- en koelsystemen kunnen ook helpen om het vocht in huis onder controle te houden. Gas- en elektrische ovens verminderen de luchtvochtigheid met droge hitte. Airconditioning verlaagt het vochtgehalte in de lucht terwijl deze afkoelt. Houd registers open en gedeblokkeerd om een ​​goede luchtstroom mogelijk te maken, en laat de systemen regelmatig inspecteren en onderhouden om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Breeuwen en tochtstrippen verbeteren de energie-efficiëntie en voorkomen dat vochtige lucht een huis binnendringt, maar ze verminderen ook de luchtuitwisseling waardoor vocht het huis uit kan. Afzuigventilatoren in de badkamer, drogerafvoer en keukenafzuigkappen met luchtkanalen die naar buiten ventileren, verwijderen vocht dat door activiteiten als douchen, baden, drogen van kleding, afwassen en koken ontstaat. Houd de apparaten vrij van stof, pluisjes, vet of iets anders waardoor ze niet efficiënt kunnen werken.

Andere eenvoudige manieren om luchtvochtigheid te verminderen zijn:

  • Potten afdekken tijdens het koken, indien mogelijk
  • De kamerdeuren open laten om een ​​goede luchtcirculatie mogelijk te maken
  • Brandhout buiten opslaan

Aquaria afdekken

Als een hoge luchtvochtigheid een probleem is dat niet met andere methoden kan worden verholpen, verwijdert u vocht uit de lucht met een luchtontvochtiger. Ze zijn effectief in wasruimtes, kelders, badkamers en elke kamer zonder airconditioning of met een slechte luchtcirculatie. Zoek naar ENERGY STAR®-gekwalificeerde modellen, die minder energie verbruiken dan conventionele ontvochtigers.

Aquaria

Andere overwegingen met betrekking tot vocht

Gable Power Vent.

Vocht in huis is niet altijd zo duidelijk als water dat op een raam valt. Als u andere plaatsen kent waar het zich kan ophopen, kunt u problemen voorkomen.

Slechte ventilatie op een zolder kan leiden tot condensatie, waardoor schimmelgroei in de raamelementen van het huis wordt bevorderd. Dit kan de structurele integriteit van uw huis aantasten. Houd de ventilatieopeningen uit de buurt van isolatie en zorg voor voldoende luchtstroom. Zie Ventilate Your Home voor ideeën om de luchtcirculatie in uw huis te verbeteren.

Een afgesloten, ongebruikte haard zorgt voor kans op vochtproblemen. Als er geen lucht in de haard circuleert, kan condensatie zich ophopen op de muren en in het metselwerk trekken. Zorg ervoor dat er wat lucht door de haard kan stromen, maar dat er geen regen in kan komen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *